Klinika Zdrowia

Studio Masażu Rafael

Klinika Zdrowia Studio Masażu Rafael Łódź

Dobry błonnik czy zły błonnik?

Błonnik pokarmowy to różnorodne chemicznie składniki pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez organizm. A więc są to nieprzyswajalne węglowodany. Wynika to z faktu, że gliniany i wielocukry roślinne są odporne na działanie enzymów.

Skład błonnika pokarmowego:

  • agar

  • beta-glukany

  • celuloza

  • gumy

  • ligniny

  • niektóre hemicelulozy

  • pektyny

  • śluzy roślinne

  • woski

Dobowe zapotrzebowanie osoby dorosłej wynosi 25g, w trakcie odchudzania się dobrze jest zwiększyć ilość do 40 g w diecie.

Główne funkcje błonnika pokarmowego:

  • Błonnik buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku

  • Błonnik pokarmowy zwiększa objętość treści pokarmowej

  • Błonnik poprzez regulację pH żołądka ogranicza powstawanie nadżerek i wrzodów żołądka. 

  • Błonnik w diecie cukrzycowej ogranicza wchłanianie glukozy z pożywienia 

  • Błonnik w diecie reguluje rytm wypróżnień, pozytywny jest zatem wpływ błonnika na zaparcia oraz ograniczenie powstawanie biegunek

  • Błonnik w diecie zapewnia uczucie sytości na dłużej

  • Błonnik wykazuje działanie prebiotyczne, odżywia mikrobiotę jelitową (zespół mikroorganizmów, głównie bakterii)

  • Dieta wysokobłonnikowa obniża stężenie cholesterolu we krwi

  • Produkty bogate w błonnik drażniąc ścianki jelit, mają wpływ na ukrwienie

  • Produkty bogate w błonnik powodują wydzielanie śliny i produkcje enzymów trawiennych

  • Włókno pokarmowe wpływa na wychwyt toksyn i metali ciężkich

  • Źródła błonnika w diecie ograniczają powstawanie stanów patologicznych przewodu

Lista 10 bogatych produktów w błonnik (w 100 g):

  • Otręby pszenne 42 g

  • Migdały 12,9 g

  • Morele suszone 10,3 g

  • Jabłka suszone 10,3 g

  • Płatki jęczmienne 9,6 g

  • Śliwki suszone, z pestką 9,4 g

  • Chleb żytni pełnoziarnisty 9,1 g

  • Orzechy laskowe 8,9 g

  • Płatki owsiane 6,9 g

  • Rodzynki suszone 6,5 g

Ważne przy odchudzaniu:

Osoby spożywające odpowiednią ilość błonnika mają się niższą masą ciała i tkanką tłuszczową. Jest to także efektem tego, że potrawy bogate błonnik pokarmowy są mniej gęste energetycznie, a więc w stosunkowo dużej porcji zawierają mało kalorii. 

 

Główne źródła błonnika rozpuszczalnego:

  • Bakłażan

  • Cytrusy

  • Jabłka

  • Jęczmień

  • Marchew

  • Owies

  • Pietruszka

  • Siemię lniane

  • Truskawki

  • Ziemniaki

Główne źródła błonnika nierozpuszczalnego:

  • Chleb pełnoziarnisty

  • Kasza gryczana

  • Kasza jęczmienna

  • Orzechy

  • Płatki zbożowe

  • Ryż brązowy

  • Warzywa

  • Zielony groszek 

Co powoduje błonnik rozpuszczalny:

  • Błonnik rozpuszczalny prawie w zdecydowanej większości ulega fermentacji przez bakterie bytujące w jelicie grubym czego efektem jest rozluźnienie masy kałowej.

  • Błonnik rozpuszczalny bywa przydatny podczas biegunek, ponieważ dzięki temu, że pęcznieje pod wpływem wody, spowalnia pasaż jelitowy. 

  • Błonnik rozpuszczalny jest zdolny do wiązania kwasów żółciowych i zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi. 

  • Błonnik rozpuszczalny wychwytuje toksyny oraz metale ciężkie.

Co powoduje błonnik nierozpuszczalny:

  • Chroni przed: uchyłkowatością jelit, zaparciami, żylakami odbytu, polipami

  • Daje uczucie sytości

  • Pobudza ukrwienie jelit,

  • Wpływa na perystaltykę jelit

  • Zmniejsza wartość kaloryczną diety

  • Zwiększa wydzielanie soków trawiennych

Z przyjemnością udzielimy Ci więcej informacji na ten temat w czasie wizyty w naszej Klinice zdrowia, lub odpiszemy na Twoje zapytanie.