Błonnik pokarmowy to różnorodne chemicznie składniki pochodzenia roślinnego, które nie są trawione przez organizm. A więc są to nieprzyswajalne węglowodany. Wynika to z faktu, że gliniany i wielocukry roślinne są odporne na działanie enzymów.
Skład błonnika pokarmowego:
agar
beta-glukany
celuloza
gumy
ligniny
niektóre hemicelulozy
pektyny
śluzy roślinne
woski
Dobowe zapotrzebowanie osoby dorosłej wynosi 25g, w trakcie odchudzania się dobrze jest zwiększyć ilość do 40 g w diecie.
Główne funkcje błonnika pokarmowego:
Błonnik buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku
Błonnik pokarmowy zwiększa objętość treści pokarmowej
Błonnik poprzez regulację pH żołądka ogranicza powstawanie nadżerek i wrzodów żołądka.
Błonnik w diecie cukrzycowej ogranicza wchłanianie glukozy z pożywienia
Błonnik w diecie reguluje rytm wypróżnień, pozytywny jest zatem wpływ błonnika na zaparcia oraz ograniczenie powstawanie biegunek
Błonnik w diecie zapewnia uczucie sytości na dłużej
Błonnik wykazuje działanie prebiotyczne, odżywia mikrobiotę jelitową (zespół mikroorganizmów, głównie bakterii)
Dieta wysokobłonnikowa obniża stężenie cholesterolu we krwi
Produkty bogate w błonnik drażniąc ścianki jelit, mają wpływ na ukrwienie
Produkty bogate w błonnik powodują wydzielanie śliny i produkcje enzymów trawiennych
Włókno pokarmowe wpływa na wychwyt toksyn i metali ciężkich
Źródła błonnika w diecie ograniczają powstawanie stanów patologicznych przewodu
Lista 10 bogatych produktów w błonnik (w 100 g):
Otręby pszenne 42 g
Migdały 12,9 g
Morele suszone 10,3 g
Jabłka suszone 10,3 g
Płatki jęczmienne 9,6 g
Śliwki suszone, z pestką 9,4 g
Chleb żytni pełnoziarnisty 9,1 g
Orzechy laskowe 8,9 g
Płatki owsiane 6,9 g
Rodzynki suszone 6,5 g
Ważne przy odchudzaniu:
Osoby spożywające odpowiednią ilość błonnika mają się niższą masą ciała i tkanką tłuszczową. Jest to także efektem tego, że potrawy bogate błonnik pokarmowy są mniej gęste energetycznie, a więc w stosunkowo dużej porcji zawierają mało kalorii.
Główne źródła błonnika rozpuszczalnego:
Bakłażan
Cytrusy
Jabłka
Jęczmień
Marchew
Owies
Pietruszka
Siemię lniane
Truskawki
Ziemniaki
Główne źródła błonnika nierozpuszczalnego:
Chleb pełnoziarnisty
Kasza gryczana
Kasza jęczmienna
Orzechy
Płatki zbożowe
Ryż brązowy
Warzywa
Zielony groszek
Co powoduje błonnik rozpuszczalny:
Błonnik rozpuszczalny prawie w zdecydowanej większości ulega fermentacji przez bakterie bytujące w jelicie grubym czego efektem jest rozluźnienie masy kałowej.
Błonnik rozpuszczalny bywa przydatny podczas biegunek, ponieważ dzięki temu, że pęcznieje pod wpływem wody, spowalnia pasaż jelitowy.
Błonnik rozpuszczalny jest zdolny do wiązania kwasów żółciowych i zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi.
Błonnik rozpuszczalny wychwytuje toksyny oraz metale ciężkie.
Co powoduje błonnik nierozpuszczalny:
Chroni przed: uchyłkowatością jelit, zaparciami, żylakami odbytu, polipami
Daje uczucie sytości
Pobudza ukrwienie jelit,
Wpływa na perystaltykę jelit
Zmniejsza wartość kaloryczną diety
Zwiększa wydzielanie soków trawiennych
Z przyjemnością udzielimy Ci więcej informacji na ten temat w czasie wizyty w naszej Klinice zdrowia, lub odpiszemy na Twoje zapytanie.